Er hjul fra Unaas, "Kina-hjul"?

03 February, 2017

NB! Dette er en artikkel hentet fra vår tidligere nettside. 

Begrepet ”kina-sykkel”, ”kina-ramme”, ”kina-hjul” osv, har blitt et vanlig utrykk i sykkelverden. Dette et typisk utrykk i samme sjanger som Kjos-fast og monstermaster. I denne sammenheng beskriver det produkter laget på fabrikker i Asia, som selges uten lakk og logoer. Produktet er ofte en ulovlig kopi produsert uten noen som helst sikkerhetsgodkjenninger. Alt handler om å produsere produktet på rimeligst mulig måte, uten å tenke på verken sikkerhet eller etiske og moralske hensyn.

Det ironiske med begrepet ”kina-produkt” er at så godt som alt innen sykkelverden produseres i Kina eller Taiwan. Uavhengig om det er dyre Specialized sykler, hi-end hjulsett eller rammer uten logoer.

Kopi er tyveri!

Mange argumenter med at en klubbkompis har kjøpt et hjul fra en nettportal, e-bay etc og det har fungert bra. Men har det gått bra med alle tror du? Det store problemet som mange ikke forstår er at dette er produkter som blir produsert uten noen form for kvalitetskontroll eller ingeniørkunnskaper bak. Når Cervelo lanserte sin nye R5 ramme hadde de brukt et enormt utviklingsbudsjett. De hadde kjørt flere tusen datasimuleringer og det tilsvarende timer i vindtunell. Teamet av ingeniører bak med tiår med erfaring hver med materialene som ble benyttet. De hadde også et sykkellag i verdensklasse (med vår egen Thor Husovd) til å teste at deres teorier fungerte.

Tror du en kinesisk lykkejeger som tilbyr en tilsynelatende lik rammen på e-bay sitter med samme kunnskap? Tror du fabrikken han selger fra har klart å kopiere Cervelo sitt produkt, eller er det kanskje kun tatt seg bryet med å tilstrebe et likt utseende? Fortjener ikke Cervelo lønn for arbeidet med å utvikle sitt produkt? De som opprinnelig utviklet produktet har hatt en tanke om alt fra karbonlayup til vekt som arbeidere som produserer billigkopier ikke kjenner til eller forstår. Ja, det går oftest bra – men det går også veldig galt ofte. Det er en kjedelig tanke å ha i bakhodet i det man ligger i 80kmt i en nedoverbakke.

I tillegg har vi de etiske faktorene. Ved å kjøpe kopi-produkter støtter du en ulovlig bransje. Du hindrer direkte innovasjon og nyskapning i bransjen. Jeg anbefaler på det sterkeste å se den kanadiske dokumentaren: Counterfeit Culture (Farlige forfalskninger)

Denne ligger tilgjengelig på NRK sin nett-TV: https://tv.nrk.no/program/KOID23008113/farlige-forfalskninger

Vårt produkt:

Felgene vi benytter til å bygge Unaas hjul produseres i Taiwan, eikene blir produsert i Belgia, lagrene i USA og navet i Kina. På mange måter er større prosentandel av en BMW produsert i Kina enn våre hjul. Er en BMW en ”kina-bil”? Fabrikken vi benytter til å produsere våre karbonfelger er en svært anerkjent fabrikk som lager deler for kjente merker som Zipp, Campagnolo, HED, Easton osv. Vi har i år samarbeidet med fabrikken og deres ingeniører i åtte år og har vært et tyvetals ganger på fabrikken for å utføre tester og eksperimenter for å se hvordan vi kan optimalisere vårt produkt, samt kontrollere at produksjonen av produktet blir slik vi har tenkt den.

Delene importeres til Norge, hvor vi bygger opp hjulene – med Emil absolutt er en verdensklasse hjulbygger. Alle karbonhjul bygges for hånd og det å bygge et hjul er en liten kunst som både er tidkrevende og må gjøres nøyaktig. Unaas hjul regnes etter norske og internasjonale produksjon- og tollregler som et norskprodusert produkt. Likevel klarer vi å holde prisene for våre produkter langt under våre konkurrenter.

Siden vi startet bedriften i 2008 har vi lagt ned litt over 1.6 millioner kroner i utvikling våre modeller. Dette ser på som en investering for fremtiden. Vi er stolte av arbeidet vi har lagt ned i vårt hjulmerke og mener vi tilbyr verdens beste hjul til norske kunder. Vi satser hardt på å bli et av de ledene merkene på markedet, ikke bare i Norge, men i hele verden. Dermed er det å sammenligne Unaas hjul med kopiprodukter fra Asia eller produkter fra ymse norske lykkejegere som prøver å selge rimelige hjul er veldig feil og vi håper dette innlegget vil være med å klare opp i det.

Vår erfariong: Kinahjul er søppel!

Til slutt vil vi nevne at i tillegg til å bygge våre Unaas hjulsett, utfører vi hvert år flere hundre servicer på hjul fra andre merker, også såkalte ”kina-hjul”. I de fleste tilfeller er disse ubrandene produktene er rett og slett rent søppel. Vi vil påstå de ikke verdt pengene som er gitt for dem. Vi ser at det i de fleste tilfeller benyttes eiker av elendig kvalitet, det samme gjelder navene og lagrene. I en stor del av tilfellene må vi demontere hjulet og bygget det opp på nytt fra bunnen. I andre tilfeller rykter produktet og kunden ender med å investere i et nytt produkt fra oss

Er det ikke bedre å betale det produktet koster, det er ikke så mye mer og du får i tillegg gratis service, garanti og crash replacement, samt reklamasjon på produktet etter norske lover om noe skulle skje?

Så vi føler nesten det er et hån mot vårt arbeide og utvikling å få slengt bemerkninger som Kina-hjul av uvitende personer, når vi representerer det stikk motsatte.  Vi håper denne teksten kan være med å bidra med litt informasjon.